ANALISIS PERBANDINGAN TEMA SOALAN DALAM PEPERIKSAAN PERCUBAAN
BAHASA MELAYU SPM 2010
ANTARA NEGERI/DAERAH/ZON/SEKOLAH DLL.
 
KERTAS 1 - KARANGAN RESPONS TERBUKA (B)

BIL

NEGERI/ DAERAH/ ZON/ SEKOLAH/ DLL

TEMA SOALAN (A)

No. 1
(Dimensi
Individu)
No. 2
(Dimensi keluarga)
No. 3
(Dimensi
negara)
No. 4
(Dimensi antarabangsa)
No. 5
(Dimensi
Komsas/Sastera)
1 Johor  Disiplin asa kejayaan Memupuk tabiat suka membaca Lumba haram Penyakit berbahaya PB: Genggam bara api biar sampai jadi arang.
2 Kedah Gejala remaja suka berhibur  Penderaan kanak-kanak Prasarana berkualiti memacu pelancongan Perdagangan manusia  Cerpen - Pantun kiasan
3 Kelantan Masalah disiplin pelajar Bakat dalam bidang sukan Industri kecil dan sederhana (IKS) Pembangunan ICT di negara sedang membangun PB: Bukit sama didaki, lurah sama dituruni.
4 Melaka Cabaran selepas tamat alam persekolahan Peranan ibu bapa melahirkan modal insan berkualiti Usaha kerajaan bantu OKU Konflik antara negara Kepentingan puisi tradisional dalam kalangan masyarakat
5 MRSM Budaya disiplin unggul di sekolah Punca dan langkah mengatasi masalah kanak-kanak dan remaja hilang Kepentingan industri makanan halal Kemelesetan ekonomi dunia PB: Serumpun bagai serai, selubang bagai tebu.
6 Negeri Sembilan Semangat patriotik Keprihatinan dan kasih sayang ibu bapa menentukan kejayaan anak-anak Penganiayaan kanak-kanak Kepentingan perpaduan rakyat jana ekonomi negara Cerpen pengorbanan guru
7. Pahang Disiplin diri kepada pelajar Keluarga yang sihat Industri kraftangan Penularan wabak penyakit berjangkit Aspek menarik sebuah novel
8.

Perak 

 

Peranan remaja berwawasan capai konsep 1Malaysia

 

Usaha ibu bapa untuk menggalakkan anak membaca karya ilmiah

 

Kepentingan melancong dalam negara

 

 Kerjasama antara negara serantau bagi hadapi bencara alam.

 

 Ciri-ciri istimewa cerpen yang dibaca dalam akhbar.

 
9. Perlis Persediaan awal untuk kerja yang mencabar dan berisiko  Peranan keluarga - amalan gaya hidup sihat Usaha tangani gejala penderaan kanak-kanak Penerokaan angka lepas Pantun, gurindam,syair, seloka - warisan budaya dengan pelbagai nilai.
10. Pulau Pinang Usaha tangani masalah ponteng sekolah Kebaikan mengumpulkan ahli keluarga pada hari perayaan Strategi meningkatkan kualiti pengangkutan awam Faedah penggunaan bioteknologi dalam pelbagai aspek kehidupan manusia Langkah menggalakkan remaja membaca karya cerpen dan novel
11. Sabah Faedah bekerja sendiri Peranan keluarga melahirkan anak-anak yang cemerlang. Langkah menangani penyakit berbahaya Pelbagai kesan penguasaan teknologi maklumat kepada masyarakat sejagat. Usaha-usaha memastikan puisi tradisonal tidak ditelan zaman.
12. Sarawak Perkara-perkara yang perlu dilakukan agar tidak mengalami masalah selepas tamat persekolahan Ibu bapa hari ini cenderung menghantar anak ke kelas tuisyen untuk peningkatan prestasi akademik Keistimewaan yang terdapat di kampung & cadangan untuk meningkatkan kemudahan yang sedia ada Usaha-usaha negara di dunia untuk mengatasi masalah kemelesetan ekonomi Cerpen bertemakan pengorbanan.
13. Selangor DE Punca-punca dan kesan-kesan pengambilan makanan ringan kepada remaja Peranan ibu bapa memastikan anak-anak mengamalkan nilai kebersihan dalam kehidupan "Usaha-usaha meningkatkan pengetahuan ICT dalam kalangan rakyat" Kerjasama Malaysia dengan negara serantau untuk meningkatkan taraf hidup rakyat masing-masing Huraikan kepentingan perpaduan dalam kehidupan masyarakat majmuk berdasarkan petikan "Syair Jong Pecah"
14. Terengganu Peranan yang dapat disumbangkan untuk membantu pihak sekolah dalam menangani salah laku disiplin murid-murid Sebab-sebab perhatian ibu bapa semakin kurang apabila anak-anak sudah remaja Faktor-faktor  berlakunya kejadian tanah runtuh dan kesan-kesannya. Keperluan masyarakat dunia memanfaatkan teknologi maklumat dan komunikasi. Cerpen berdasarkan peribahasa "Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih"
15. WPKL Kebijaksanaan remaja mengatasi dan menguruskan tekanan Kepentingan amalan menabung kepada sesebuah keluarga "Keselamatan di jalan raya tanggungjawab bersama" Kepentingan hubungan serantau antara Malaysia dengan negara-negara lain. Cara amalan berdasarkan pantun dapat menjamin keharmonian hidup
16. SBP/ Kluster Peranan untuk merealisasikan konsep Satu Malaysia yang menjadi teras keharmonian hubungan masyarakat pelbagai bangsa di negara ini Punca budaya budi bahasa masyarakat semakin merosot Kesedaran dan komitmen masyarakat dalam usaha mengurangkan kadar jenayah yang semakin meningkat khususnya dalam kalangan remaja Cara-cara untuk mengawal penularan penyakit yang berbahaya secara global Cerpen berdasarkan peribahasa "di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung"
             
Disusun semula berdasarkan pelbagai sumber. Terima kasih kepada semua penyumbang.
Sumbangan anda pasti dihargai semua pelajar.

     Ke Menu Utama